4 0 A B A T O D AY 2 0 2 1 - 2 0 2 2 | 2 ‘Vegan is natuurlijk HIP EN HAPPENING’ BioBandits onderscheidt zich in sauzenland Sinds 2011 maken Pieter Bas Alferink en Hans de Boer van BioBandits sauzen en dressings die honderd procent biologisch zijn. Gestart in Kampen met een enkele ketel van honderdvijftig liter, rollen er tegenwoordig zo’n tweeduizend flessen per uur van de productieband in Driel, waar het bedrijf in 2014 naartoe verhuisde. Teks t : Mar jo l e i n Bakker Bee l d: S tan l ey Gontha Pieter Bas Alferink en Hans de Boer leerden elkaar kennen via serviceclub de Ronde Tafel. Beiden werkzaam in de voedingsbranche deelden ze veel informatie en zo groeide een gezamenlijke wens te gaan ondernemen. Met de geboorte van BioBandits in 2011 werd daar invulling aan gegeven. Alferink vertelt: ‘De eerste plannen ontstonden al pratende op de achterkant van het bekende bierviltje. En dat plan had direct met biologische sauzen te maken. ‘In 2010/2011 zagen wij dat de markt naar biologische producten groeide,’ vult De Boer aan. ‘En wij vonden dat als je in deze tijd een nieuw product op de markt brengt, dat het op welke manier dan ook duurzaam moet zijn. Daarbij hebben wij altijd voor ogen gehad dat wij een productiebedrijf wilden zijn; met ons eigen label BioBandits en we creëren en produceren daarnaast ook voor derden.’ ONDERSCHE IDEND Nederland is een sauzenland en deze branche is dan ook een enorme vechtmarkt. ‘Je hebt een aantal hele grote merken die stevige afspraken hebben met de supermarkten,’ vertelt De Boer. ‘Om een rol te kunnen spelen is het belangrijk onderscheidend te zijn. Onze producten hebben echt iets afwijkends ten opzichte van de markt. Ten eerste natuurlijk omdat onze sauzen en dressings allemaal biologisch zijn.’ Voor elk product dat BioBandits maakt, moeten de recepturen worden opgestuurd naar Skal Biocontrole, de toezichthouder in Nederland wat betreft biologische certificering. Bio is wereldwijd een beschermende term, dus alles wordt gecontroleerd. Dat houdt BioBandits niet tegen in de productontwikkeling. ‘Waar wij veel mee bezig zijn is het vinden van interessante formules,’ vertelt De Boer. ‘Producten die eigenlijk nog te nieuw en klein zijn voor de grote traditionele sausmakers, maar waar wel een groeiende vraag naar is. Zo waren wij de eerste met een volledige ongezoete ketchup.’ In de wijze waarop het bedrijf zich presenteert in de biologische markt, onderscheidt BioBandits zich ook.
RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=